Pablo bor i Colombias hovedstad Bogota. Når han har fri fra skole i weekenden, plejer han at tage ud i regnskoven for at vandre.
“Jeg elsker at vandre i bjergene og slå telt op overalt i Colombia,” fortæller Pablo.
Men han har lagt mærke til, at regnskoven er blevet mindre i løbet af hans liv, selvom han kun er 13 år.
“I fremtiden kommer nedfældningen af træerne i skoven til at påvirke mit liv,” forklarer han.
Derfor valgte Pablo at slå sig sammen med 24 andre børn og unge på tværs af Colombia, som er bekymrede for fremtidens klimaforandringer, der forværres af skovrydningen.
I fællesskab besluttede de sig for at sagsøge den colombianske regering og få domstolenes ord på, at det er forkert at fælde træerne i regnskoven.
“Det her er meget vigtigt for mig, for hvis jeg ikke selv gør noget for at beskytte naturen, hvem vil så gøre det?” siger Pablo.
Og børnenes handlinger i Colombia har allerede inspireret andre børn over hele verdenen til at trække politikerne i retten for at beskytte naturen og standse klimaforandringerne.
Amazonas er verdens største regnskov. Den ligger i Sydamerika og strækker sig over 10 lande. Den største del af skoven ligger i Brasilien, men også i Colombia er der enorme områder med regnskov.
Mange mennesker kalder Amazonas-regnskoven for “jordens grønne lunger”. Træer suger nemlig CO2 ud af atmosfæren og skaber ny luft i naturen, som mennesker og dyr indånder for at overleve og samtidig holder det temperaturstigningerne nede.
Når de voksne fælder træerne i regnskoven, slipper CO2 ud i atmosfæren igen og jorden bliver varmere. Den globale opvarmning fører til mange problemer såsom oversvømmelser og tørke.
I Colombia er mange børn blevet nødt til at flygte fra deres hjem, fordi oversvømmelser har ødelagt deres landsbyer.
Jeg er med til det her, fordi Amazonas er et meget smukt sted med vand, planter, dyr og indianerstammer og hvis vi fælder træerne har de ikke længere noget sted at bo
I 2015 lovede Colombias præsident Juan Santos at stoppe skovfældning i Colombias Amazonas inden år 2020. Men det løfte holdt han ikke.
Derfor startede de 25 børn en retssag mod regeringen for at få anerkendt, at “deres ret til liv, frihed og vand var blevet overtrådt”. Det var den første klimaretssag i hele Sydamerika.
“Jeg er med til det her, fordi Amazonas er et meget smukt sted med vand, planter, dyr og indianerstammer og hvis vi fælder træerne har de ikke længere noget sted at bo,” sagde 9-årige Aymara, som var en af børnene i retssalen, ifølge mediet DW.
Først tabte børnene dog sagen i en lille lokal domstol. Men så fortsatte de kampen i højesteret, hvor de vandt i 2018.
Domstolen tvang regeringen til at anerkende Amazonas som et “individ med rettigheder”. Det betyder, at træernes liv skal respekteres ligesom menneskers og at man ikke længere må fælde dem.
Regeringen er tvunget til at lave en plan for, hvordan de vil stoppe klimaforandringerne. Og vi børn og unge skal allesammen være med til at planlægge, hvordan vi skal redde miljøet.
De colombianske børns sejr over regering har også været med til at inspirere andre børn i resten af verden til at lægge pres på de voksne for ikke at gøre nok mod klimaforandringer. I Canada, Mexico og Peru er børn og unge lige nu i gang med klimaretssager imod deres regeringer.
Og da Portugal i år oplevede sin varmeste sommer i 90 år, gik seks børn og unge sammen om at sagsøge 33 forskellige lande for at få dem til at mindske deres CO2-udledning, som fører til klimaforandringer.
For 13-årige Pablo i Colombia er det ikke kun vigtigt, at børn trækker de voksne i retten for at mindske klimaforandringer, men også at børnene får lov til at være med til at gøre en forskel bagefter.
“Regeringen er tvunget til at lave en plan for, hvordan de vil stoppe klimaforandringerne. Og vi børn og unge skal allesammen være med til at planlægge, hvordan vi skal redde miljøet.”